Yerba Mate er en traditionel sydamerikansk koffeinrig drik. Planten, der stammer fra det sydlige kontinent, kan blive op til 15 meter høj! Bladene høstes sammen med grenene, som først får lov at tørre og derefter knuses. Bagefter fjernes stilkene, før man begynder en modningsproces, der kan vare fra mindst en måned til et år. I løbet af denne tid skal bladene holdes ved en konstant temperatur på omkring 50-60 °C. I slutningen af denne proces har du det, vi kender som Green Mate eller Yerba Mate.
Den blev først indtaget af det oprindelige Guaraní-folk, som havde base i det, vi i dag kender som Paraguay, og af Tupí-folket. Traditionen og populariteten af Mate fortsætter til i dag!
På trods af hvordan det staves, udtales det ikke ‘mate’, som i det engelske ‘What’s up, mate?’. I stedet udtaler man begge stavelser – ‘ma’ er blødt, og ‘te’ er lidt hårdere, ligesom ordet ‘paté’. Nogle gange staves det maté på engelsk for at vise ændringen i udtalen. Men på spansk betyder maté faktisk “jeg dræbte”! Så det er måske bedst at holde sig til den oprindelige stavemåde!
Sundhedsmæssige fordele
For dem, der leder efter et bedre koffeinalternativ, er mate et godt valg. Koffeinen i yerba har en langsom og gradvis virkning, når den drikkes, så koffeinen ikke indtages på én gang, i modsætning til kaffe eller te.
Flere undersøgelser har vist, at koffein kan øge den mentale årvågenhed og forbedre den fysiske ydeevne. Yderligere fordele ved at drikke teen er, at den har antimikrobielle egenskaber, understøtter vægttab, sænker blodsukkeret og reducerer kolesterolniveauet, risikoen for hjertesygdomme og kronisk inflammation.
Yerba mates oprindelse
Oprindelsen af yerba mate er fyldt med folklore. Den blev opdaget af de oprindelige folk i skovene i Paraguay (Guarani) og det sydlige Brasilien (Tupi) og var kendt som en urt “fra guderne”, der mest blev brugt til fysisk udholdenhed. Urten var en vigtig del af kosten for landbrugsafhængige og nomadiske og krigerbaserede livsstile, afhængigt af stammen. Den blev også brugt til medicinske formål. De indfødte troede, at yerba mate var en gave, der blev givet til dem for at opretholde livet, øge vitaliteten og helbrede de syge. Som en spirituel urt blev yerba mate brugt til tilbedelse og ofte brugt til religiøse og andre vigtige stammeceremonier.
Drikkens stimulerende egenskaber blev populære blandt argentinske gauchos (eller cowboys), som drak yerba mate for at få energi under kvægture eller lange høstdage. Den blev også drukket i stedet for knappe fødevarer i perioder med tørke eller hungersnød. Denne “cowboykaffe” blev drukket om morgenen og om aftenen omkring lejrbålet. En fælles kalebas med yerba mate blev sendt rundt og drukket i fællesskab, mens måltiderne blev tilberedt.
Da spanierne begyndte at kolonisere landene i Sydamerika, så de på første hånd de sundheds- og energimæssige fordele, som denne indfødte drik havde for befolkningen i landet. De tog vanen til sig og spredte og populariserede hurtigt urten, efterhånden som de erobrede kontinentet. I modsætning til kaffe og kakao, de andre sydamerikanske afgrøder, som europæerne dyrkede for at tjene penge på eksport, var yerba mate ikke en domesticeret art og måtte høstes fra vilde bevoksninger af skyggetræer. Det tog århundreder for europæerne at finde ud af, hvordan de kunne gøre planten til en pålidelig afgrøde. Det viste sig, at “hemmeligheden” var, at yerba mate-frø kun kunne spire, når de passerede gennem fordøjelseskanalen hos visse indfødte fugle.
Sådan vokser yerba mate
Yerba mate-træet er en art i kristtornfamilien med blade, der er stedsegrønne (viser blade i alle fire årstider) og producerer små frugtbær, der blomstrer til grønlige hvide blomster. Bladene og de spæde stængler plukkes ofte i hånden og tørres derefter i et kontrolleret miljø. Nogle gange ristes de over et træbål, før de knuses eller skæres til den færdige urt, som man kan spise. Noget yerba mate bliver endda lagret i cedertræ eller andet træ i op til et år eller mere for at give ekstra smag.
Yerba mate af højeste kvalitet dyrkes i skyggen under regnskovens frodige baldakin og væk fra direkte sollys. Denne beskyttelse gør det muligt for bladene at bevare flere af deres næringsstoffer og smag end planter, der er udsat for sollys. Vilde yerba mate-træer høstes kun hvert andet år, fordi deres blade er længere tid om at udvikle sig fuldt ud. Mens dyrkede træer høstes i slutningen af hver vinter, fordi de vokser hurtigere på grund af omhyggelig beskæring, soleksponering og vandkontrol.
Yerba mate dyrkes og forarbejdes over hele Sydamerika. I dag er Brasilien den største producent af urten, efterfulgt af Argentina og Paraguay.
Sådan tilberedes yerba mate
Yerba mate tilberedes traditionelt i en kalebas, eller “mate”. Mens de oprindelige kalebasser var små skåle eller kopper lavet af hule, udtørrede squash, kan nutidens kalebasser være lavet af metal, keramik eller træ. Yerbaen, eller “urten”, placeres i kalebassen og rystes, knuses eller males. Koldt vand hældes derefter i kalebassen lidt ad gangen, så det har tid til at trænge ind i urterne og forberede dem til infusionen. Varmt vand (eller nogle gange koldt, men aldrig kogende) hældes derefter over urterne for at fylde kalebassen. Urterne infunderes i vandet og giver en te-lignende drik.
De infunderede yerba mate-urter sies ikke fra vandet som ved te eller kaffe. I stedet drikker man drikken gennem en “bombilla”, et sugerør af sølv, kobber eller rustfrit stål med små huller i bunden. Bombillaen fungerer både som et sugerør og en si, så man kan nippe til væsken, mens urtestykkerne bliver i kalebassen.
Traditionelt tilberedes yerba mate i én kalebas, som man deler; det er en del af den sociale og kulturelle oplevelse ved at drikke yerba mate. I en mate-ceremoni tilbereder “cebador”, eller mate-tilberederen, en kalebas med mate, nipper til den for at sikre, at mateen er glat, og tilbereder derefter en anden mate i den samme kalebas, som sendes fra gæst til gæst. Hver gæst drikker en kalebas med mate og giver den tilbage til cebadoren, som tilbereder en ny til den næste gæst i cirklen. Dette er et traditionelt ritual for venskab og gæstfrihed.
Mens tilberedning af kalebasser stadig er den foretrukne måde at drikke yerba mate på i Sydamerika, fungerer moderne metoder også. Mange firmaer, der markedsfører yerba mate som en urtete, sælger den i færdigpakkede teposer og som en løs urt. Yerba mate kan trækkes på samme måde som traditionel te i en tekop, tekande, stempelkande eller kaffemaskine.
Kulturen omkring yerba
Mens mate indgår i forskellige kulturer på hele det sydamerikanske kontinent, kan traditionen med at drikke yerba mate være forskellig fra land til land. Hvert land har sin egen kultur omkring tilberedning og indtagelse af yerba mate.
- Brasilianerne kalder deres yerba mate-infusion for “chimarrão”, som siges at være en mere mild og glat mate sammenlignet med mate fra nabolandene. Brasilien kalder mate-kalebassen for en “cuia” og den strålignende si for en “bomba”.
- I Uraguay går de lokale rundt i gaderne med deres mate og “termo”, en rejsetermokande til mate-drikken. Og de kan nemt finde varmtvandsstationer langs deres ruter til at genopfylde deres termo.
- I Paraguay bruger de lokale ofte mate som base for urteinfusioner. De køber urter fra en lokal “yuyera”, eller urtelæge, og tilsætter urter, eller “yuyo”, til deres tilberedte drik for enten sundhedsmæssige eller smagsmæssige fordele. Mate-infusioner indtages ofte som kolde drikke, som paraguayanerne kalder “tereré”. Tereré kan brygges med koldt eller iskoldt vand eller frugtjuice.
- I Argentina serveres en ristet version af mate ofte sødet sammen med sødt bagværk til morgenmad eller som en eftermiddagsgodbid på caféen.
Sådan smager yerba mate
Yerba mate beskrives ofte som jordagtig, vegetabilsk, urteagtig og bittersød. Forestil dig en frisk regnskovsbund, og du kan sandsynligvis forestille dig smagen af yerba mate.
Men smagen af yerba mate kan variere subtilt baseret på dyrkningsregioner, dyrkningsmetoder og bryggeteknikker. Mange yerba mate-varianter indeholder spæde stængler og grene fra træet, som kan give teen en træagtig smag. Hvis planten høstes sent, kan den have et højere indhold af tanniner end en ung plante, hvilket kan give en mere snerpende og bitter urt. Nogle producenter rister bladene og kvistene for at få en ristet smag. Andre lagrer den høstede urt i træbeholdere for at give endnu flere lag af skovagtig smag.
Teatulias økologiske yerba mate kommer fra Paraguay. De små grønne blade giver plads til dufte af frisk græs, træ og bark. Og den brygges til en blød, gyldengul drik med en mellemfyldig, ristet og jordagtig smag.
Koffeinindhold i yerba mate
Overordnet, så er koffeinindholdet i en yerba mate-drik typisk højere end i sort te, men lavere end i kaffe.
Yerba mate beskrives ofte som en drik, der har kaffens energikick, den bløde smag af traditionel te, urteteens helende komponenter og chokoladens feelgood-faktor. Faktisk indeholder yerba mate-planten koffein, teofyllin og teobromin, de stimulerende stoffer, som også findes i kaffe, te og chokolade.
Som med enhver anden drik fremstillet af en koffeinholdig plante, kan koffeinindholdet variere afhængigt af plantesorten, hvordan den er blevet forarbejdet, og hvordan urten er blevet brygget. Nogle yerba mate-planter kan endda variere i smagsstyrke, koffeinindhold og andre næringsstoffer, afhængigt af om det er en han- eller hunplante; hunplanter har tendens til at være mildere i smagen og have et lavere koffeinindhold.