Yerba mate smager som te og giver dig energi som kaffe – og alligevel er det teknisk set ingen af delene. Hvis du er på udkig efter et energiboost, der ikke kommer fra en espressobønne, skal du ikke lede længere end til denne sydamerikanske superdrik, der er lavet af de gennemvædede blade og kviste fra en indfødt plante, som har givet lokalbefolkningen en naturlig opkvikker i århundreder. Yerba mate urtete indeholder omtrent lige så meget koffein som kaffe: Ca. 80 milligram pr. kop.
Hvordan er smagen af mate?
Det kan være svært at svare på. Det er lidt som at spørge, hvordan te smager, når der findes forskellige typer te (hvid, grøn, sort) med smage, der varierer alt efter dyrkningssted, infusion eller det faktum, at den er aromatiseret eller ej. For mate er det lidt det samme: Der er forskellige typer. Hvis vi skulle opsummere den generelle smag, ville vi tale om en let bitter grøntsagssmag. Den klassiske/traditionelle mate, som drikkes i Latinamerika, er meget bitter, mens den grønne mate (som ikke er blevet raffineret), som findes mere i Europa, er sødere, mere aromatisk og nogle gange med karamelliseret smag. Tilberedningen af mate påvirker også smagen. For at undgå en for bitter drik er det vigtigt ikke at bruge for varmt vand (70-80°) og ikke at lade den trække for længe.
Vigtigst at sige om mates smag er, at det for mange er en tillært smag ligesom vin, kaffe eller oliven. Mate te har en bitter smag, som godt kan skræmme nybegyndere væk. Der er ikke andet for end at smage på det. De fleste lærer heldigvis hurtigt at holde af smagen, og så fortryder man bestemt ikke, at man gav det en chance.
Årsager og indvirkninger på smagen
Plantningen og forarbejdningen af yerba mate spiller en vigtig rolle både for den rette koncentration af næringsstoffer og for smagen. Eksperter siger, at når mate-te dyrkes på en solrig bjergskråning, vil den sandsynligvis udvikle høje niveauer af koffein samt en lettere sød smag. På den anden side vil yerba mate, der er sået i skyggen, have mindre koffein og en jordagtig og urteagtig smag.
Under forarbejdningen kan tørringen af yerba mate også bidrage til, at infusionen får en karakteristisk smag. Nogle eksperter påpeger, at de, der tørrer bladene over åben ild eller med en varmekilde, udnytter dette trin til at skabe en særlig smagsprofil. Der er mates, der har en urteagtig smag, som en rå yerba mate, fordi deres blade er blevet tørret i et lukket rum.
Efter tørringen er der producenter, som lader bladene gennemgå en fermenterings- og oxideringsproces for at skabe mere komplekse smage, som ikke findes i den ufermenterede yerba mate. Under denne proces kan der skabes aromatiseret mate med smag af f.eks. frugt, nødder, svesker og bær. Det er den rigtige proces for smagene at udvikle sig, og yerba mate skifter farve, fra lysegrøn til brun.
Endelig påvirker udskæringen af yerba mate ikke så meget smagen, men derimod konsistensen. Jo mere pulveriseret mateen er, jo mere fylde har den, og jo mere intens er smagen. Hvis det er mate med stilke, jo højere koncentration af disse, jo lysere vil den være.