Yerba mate, eller bare mate: Nogle af de bedste fodboldspillere i verden er fans af drikken, men hvad er det?

Professionelle sportsstjerner er altid på udkig efter måder at forbedre deres præstationer på, og de mindste ændringer i livsstil, træning og kost kan gøre hele forskellen.

I de senere år er flere og flere fodboldspillere begyndt at drikke mate – en drik, som ikke mindst pave Frans nyder – og trenden spreder sig over Atlanten fra Sydamerika til Europa.

Der er mange sundhedsmæssige fordele forbundet med drinken, men dens tilberedning og indtagelse er også en social begivenhed for dem, der drikker den.

Hvad er mate te?

Mate (udtales mah-teh) er en traditionel sydamerikansk koffeinrig varm drik lavet på tørrede og hakkede yerba mate-blade.

Den er bitter i smagen og er især populær i lande som Uruguay, Argentina, Paraguay og Brasilien samt Syrien og Libanon.

Drinken, der også kaldes chimarrao på portugisisk eller cimarron på spansk, stammer fra de indfødte Guarani- og Tupi-folk i Sydamerika.

Drikken deles som regel i sociale sammenhænge mellem venner, hvor folk drikker af den samme beholder.

Mate drikkes normalt som en varm drik, men kan også serveres som iste.

Hvilke fodboldspillere drikker mate?

Da det er en traditionel sydamerikansk drik, vil det ikke komme som nogen overraskelse, at stjerner fra lande som Brasilien, Argentina og Uruguay regelmæssigt drikker mate.

Den femdobbelte Ballon d’Or-vinder Lionel Messi er nok den mest profilerede spiller, der nyder drikken, og Barcelona-angriberen bliver ofte fotograferet med den på de sociale medier.

Messis Bara-holdkammerat Luis Suarez er også fan af mate, og det samme er argentinerens landsmand Sergio Aguero.

VM-vinderne Antoine Griezmann og Paul Pogba lader også til at inddrage det i kosten, og det samme gør den brasilianske stjerne Neymar.

lionel messi drikker mate te

Gonzalo Higuain blev vist nyde mate i Netflix-dokumentaren First Team: Juventus, og den argentinske landsholdsspiller har delt drinken med de andre sydamerikanere Douglas Costa og Rodrigo Bentancur.

Interessant nok fandt skikken med at drikke mate vej til England forud for VM i 2018, hvor en række Tottenham-spillere introducerede den for landsholdet.

Eric Dier afslørede, at den sydamerikanske indflydelse i klubben i det nordlige London – som inkluderer Erik Lamela, Juan Foyth og manager Mauricio Pochettino – hjalp med at sprede skikken.

Nu inkluderer han, Danny Rose og Dele Alli det i deres kost.

“I Tottenham er mange af spillerne begyndt at drikke det,” siger Dier til Daily Telegraph. “Jeg er lidt afhængig af det nu.

“I Tottenham har vi mange argentinere, så jeg begyndte at drikke det sammen med dem, og nu prøver de engelske spillere at lade, som om de er sydamerikanere.

Sundhedsmæssige fordele ved yerba mate

Som du måske forventer, er grunden til, at mate er så populær blandt fodboldspillere, de sundhedsmæssige fordele, der er forbundet med den.

Som en koffeinrig drik er den stimulerende, ligesom te eller kaffe, og man mener, at den øger fokus og forbedrer humøret, samtidig med at den hjælper med at fremme bedre søvn.

På grund af de polyfenol-antioxidanter, som drikken indeholder, anses den også for at være et nyttigt kosttilskud for dem, der ønsker at tabe sig – ligesom grøn te.

Drikken indeholder også B- og C-vitamin, som er vigtige for henholdsvis stofskiftet og immunforsvaret.